Oranje Leeuwinnen

Gister was het dan eindelijk zo ver, de start van het EK voor vrouwen in ons eigen land. Tickets voor enkele wedstrijden zijn al in huis en afhankelijk van hoe het toernooi verloopt komen er wellicht nog wat tickets bij. Makkelijk, zo’n toernooi waarbij je eigen stad een speelstad is. Een ander bijkomend voordeel van het toernooi in eigen land is dat je niet met tijdsverschil zit. Tijdens het WK 2015 in Canada werd er om 03.00 uur Nederlandse tijd afgetrapt dus ging de wekker om kwart voor drie, dat is toch minder prettig werken de volgende ochtend. Ik keek al maanden reikhalzend naar het EK uit, al kreeg dat enthousiasme tijdelijk een deukje toen de definitieve selectie bekend werd gemaakt. Sarina, waar is Merel van Dongen? (Ik kan me hier nog steeds boos om maken) Afijn, accepteren dan toch maar en de Leeuwinnen die wel geselecteerd zijn supporten.

Direct stond er een kraker op het programma, Nederland-Noorwegen. De nummers 12 en 11 op de FIFA ranglijst. De cijfers spraken vooraf niet in het voordeel van de Oranje Leeuwinnen, maar Nederland zit in een stijgende lijn, terwijl Noorwegen juist wat wegzakt. Tijdens de wedstrijd was Nederland ook sterker, het ontbrak alleen nog aan de scherpte om de kansen af te maken. Maar dan… Voorzetje met links van Lieke Martens op Shanice van de Sanden, knikje naar de bal en raak! Iedereen heeft de beelden inmiddels wel gezien. De eerste drie punten in de tas, op naar donderdag. Dan wacht Denemarken, dat het eerste duel met 1-0 van België won.

Vanmorgen las ik dat er 2,1 miljoen mensen keken naar Nederland-Noorwegen, een absoluut record voor de Oranje Leeuwinnen. Zelfs de Formule 1 rit, de Touretappe en de Wimbledon-finale eerder die dag bij elkaar opgeteld (!) trokken niet zoveel kijkers. Ook op mijn Twitter-tijdlijn zag ik dat veel mensen aan het kijken waren en ik las veelal positieve reacties. Maar zoekend op de hashtags #NEDNOR en #oranjeleeuwinnen las ik ook stuitende tweets. En eigenlijk moet ik daar ook helemaal niet op zoeken, maar daar kom ik dan weer te laat achter. Seksistische grapjes, blijven vergelijken met de mannen. Alles voor de likes van andere users, natuurlijk. En vaak zijn dat dan pubers, anonieme helden of “mannen” die trots poseren met hun gevangen karpertje op hun profielfoto. Of dan De Stentor afgelopen vrijdag: ‘dit elftal krijgt De Adelaarshorst wel vol, toch? Tag jouw vrienden die voor deze dames wel naar het stadion komen!’ Je zou dan een mooi stuk kunnen schrijven over elf goede voetbalsters, maar helaas ging het weer alleen maar over uiterlijk. Zulke dingen worden toch ook nooit geschreven over een mannenteam in serieuze media? De makers van die seksistische grappen gun ik een bloedmooie dochter die ook nog een publiek figuur wordt. Kijken of ze het dan nog zo leuk vinden als mensen het alleen over haar leuke voorkomen hebben in plaats van haar kwaliteiten. ‘Die vrouwen verliezen nog van B-junioren’, lees ik ook vaak. Ja gek hé, als jongens fysiek veel sterker zijn. Puur voetballend zijn die meiden tig keer beter, maar worden dan fysiek afgetroefd.

Geef Lieke Martens een bal, zet haar op een pannaveldje tegenover een willekeurige mannelijke Eredivisie-speler en hij roept binnen vijf minuten om z’n moeder. Laat Vivianne Miedema tien vrije trappen nemen op een Eredivisie-keeper en er vliegen er minstens zeven in. Waarom vergelijken mensen dan nog steeds de voetballende mannen en vrouwen en gebeurt dit niet bij andere sporten? Als Dafne Schippers bij de mannen mee gaat doen wordt ze aan alle kanten voorbij gelopen. Wanneer Marianne Vos gaat sprinten met mannen eindigt ze nog niet in de top 20. Laat Femke Heemskerk tegen een man zwemmen en ze verliest met ruime afstand. Hoor je daar iemand over? Nee, en terecht. Ook bij teamsporten als hockey en volleybal hoor je nooit de vergelijking tussen de mannen en de vrouwen. Het valt gewoon niet te vergelijken, dus stop er mee en geniet gewoon van de Oranje Leeuwinnen. Van de mannen hoeven we immers nog altijd niks te verwachten…

En dan ga ik nu even genieten van Duitsland-Zweden. Anja Mittag, Lena Goeßling, Dzsenifer Marozsán, Nilla Fischer, Caroline Seger, Lotta Schelin. Wat een talent.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s