Trots!

Het zit erop, Nederland is door Japan uitgeschakeld op het WK. Natuurlijk is dat heel jammer, maar toch heerst er vooral een gevoel van trots. Als debutant op het WK doorstoten naar de volgende ronde is een hele knappe prestatie. Dat het toernooi een verder vervolg kon krijgen werd al heel moeilijk, want regerend wereldkampioen Japan was natuurlijk de torenhoge favoriet voorafgaand aan de wedstrijd.

Tijdens de wedstrijd bleek ook waarom. Bij vlagen zagen de kijkers oogstrelend voetbal – Hollandse School bijna – van de Aziatische dames en het duurde dan ook slechts tien minuten voordat de 1-0 al op het scorebord stond. Door zeer matig verdedigen van Merel van Dongen kon Japan makkelijk scoren en Nederland liep weer achter de feiten aan. Dit bleef eigenlijk zo gedurende de hele wedstrijd, al wist Japan het overwicht en betere spel niet uit te drukken in meer doelpunten. Ook in de tweede helft hetzelfde spelbeeld, slechts heel af en toe kwam Oranje er eens uit. Met de komst van Kirsten van de Ven werd Nederland werd er wat opportunistischer gespeeld en werd het iets gevaarlijker, maar grote kansen bleven uit. Een kwartier voor tijd werd het wél gevaarlijk, na een corner kopte een Japanse verdedigster bijna in eigen goal, maar de keepster stond goed op te letten. Uit de daaruit voortkomende counter maakte Japan een heerlijke zaalvoetbal-goal met korte passjes en overstapjes, al ging doelvrouw Loes Geurts ook niet geheel vrijuit. Dit was de definitieve nekslag voor de vrouwen van bondscoach Roger Reijners. In de blessuretijd werd het toch nog heel even spannend doordat van de Ven haar tweede doelpunt van het toernooi maakte dankzij een enorme blunder van de Japanse goalie, maar de minuut die nog restte was te kort voor Nederland om nog écht gevaarlijk te worden.

Uitgeschakeld dus en nu wacht er nog een kwalificatieronde met Noorwegen, Zweden en Zwitserland. De winnaar van deze ronde kwalificeert zich voor de Olympische Spelen in Rio, komend jaar. Een moeilijke, maar geen onmogelijke opgave. Zweden is niet meer het land wat het geweest is en Noorwegen en Zwitserland moeten ook winst kunnen opleveren. Wat mij betreft gaat de KNVB dit wel met een andere bondscoach doen. Met alle respect voor Reijners, hij zal vast en zeker een aardige kerel zijn, maar een trainer die dit elftal verder brengt is hij niet. Zet een ambitieuze coach voor de groep die het team beter maakt, want er zit nog meer dan voldoende rek in deze lichting. Natuurlijk hebben we een aantal oudgedienden die wellicht op korte termijn zullen stoppen, maar de vervangsters staan al klaar. Al met al was dit WK dan natuurlijk vooral een middel om op die Spelen terecht te komen, al werd het WK natuurlijk wel uiterst serieus genomen. De Oranje Leeuwinnen hebben het vrouwenvoetbal in Nederland in ieder geval weer op de kaart gezet en met het oog op het EK over twee jaar in eigen land is dat heel goed. Hopelijk melden zich nu een hoop meisjes aan bij een voetbalvereniging, in de hoop ooit de nieuwe Lieke Martens, Anouk Hoogendijk of Vivianne Miedema te worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s