Hup Holland Hup!

Kwart voor drie ging de wekker. Om drie uur zouden namelijk de dames van het Nederlands Elftal hun eerste wedstrijd ooit op een WK spelen, een historisch moment natuurlijk. Dus daar zit ik dan, in het midden van de nacht. Terwijl ik buiten het geschreeuw van jongelui hoor die – vermoedelijk in beschonken toestand – uit de stad komen begint de wedstrijd. Ik mag graag kijken naar damesvoetbal, ik ben dan ook erg in m’n nopjes dat het EK voor dames in 2017 in Nederland gehouden wordt en onder andere mijn geliefde Deventer is één van de speelsteden. Geen gezeur om kaarten voor de tegenstandsters, geen gemopper op het arbitrale gezelschap, geen handjes voor de monden als er iets gezegd wordt, niet blijven doorrollen na een overtreding en gewoon direct weer opstaan, bij een wissel gewoon direct naar de kant en niet doen alsof ze het niet gezien hebben om vervolgens in een slakkentempo naar de bank te sjokken, heerlijk. Zeker na zo’n Champions League finale tussen een Italiaanse en een Spaanse club die van maniertjes, gesimuleer en gezeik aan elkaar hangen.

De Oranje Leeuwinnen – zoals de dames genoemd worden, een beetje afgezaagd als je het mij vraagt – beginnen nerveus aan het duel. De tegenstandsters – de dames van Nieuw-Zeeland – zitten overal kort op en zoeken naar een goal. Vooral fysieke kracht, maar weinig technisch vernuft, terwijl de Nederlandse dames het toch eerder van het tegenovergestelde moeten hebben. Alhoewel, wij hebben natuurlijk Petra Hogewoning. Daar sta je als rechtsbuiten niet graag tegenover, kan ik je vertellen. Na een kwartiertje spelen komen de debutanten op het WK beter in de wedstrijd en er volgen ook de eerste kansjes. Uit één van die spaarzame kansjes komt Nederland zelfs op voorsprong, na goed afwerken van Daniëlle van de Donk. De goal wordt echter terecht afgekeurd wegens buitenspel. Nieuw-Zeeland blijft de ploeg met het meeste balbezit, maar veel doen ze er niet mee. Af en toe krijgen ze een corner waar weinig gevaar uit komt, behalve één keer waarna hun rechtsbuiten keepster Loes Geurts met bal en al de goal in werkt. Een overtreding natuurlijk, dus geen doelpunt. Geurts blijft enkele minuten liggen, maar kan vervolgens gewoon verder. Terwijl ik zie hoe het buiten langzaamaan weer licht begint te worden, komt de bal via Miedema terecht bij Lieke Martens. Vanaf de linkerkant komt ze iets naar binnen om vervolgens uit te halen en BAM, de bal vliegt erin! 1-0 voor Nederland, geweldig. Er volgen nog wat aanvallen, maar heel gevaarlijk wordt het aan beide kanten niet meer.

Na de theepauze kabbelt het duel eerst wat voort. Na zo’n kwartier gespeeld te hebben in de tweede helft komt Oranje steeds meer onder druk te staan, de defensieve linie staat echter als een huis. De speelsters in het zwart proberen het wel, maar ze komen er maar niet doorheen. Heel af en toe komt Nederland er nog uit, maar ook zij weten geen gevaar te stichten. Na een nieuwe botsing ligt keepster Geurts wederom voor een tijdje op de grond, maar opnieuw kan ze gewoon verder. Nieuw-Zeeland blijft proberen en proberen, maar er is geen doorkomen aan. Ondertussen wisselt bondscoach Roger Reijners een paar moegestreden dames voor vers bloed, waardoor Nederland weer wat meer controle krijgt. De minuten verstrijken en de winst komen steeds dichterbij. Nog enkele minuten en de eerste drie punten zitten in de tas. Terwijl de vierde official het bordje omhoog houdt dat aangeeft dat er vier minuten blessuretijd bij komen, kijk ik nog eens naar buiten. Het wordt lichter en lichter en de eerste vogeltjes fluiten. Vervolgens wordt doelpuntenmaakster Lieke Martens nog gewisseld en is het aftellen echt begonnen. Nog heel even volhouden dames! Als de scheidsrechter eenmaal heeft afgefloten wil ik een soort van juichkreet uitbrengen, maar ik denk aan de vrouw des huizes en hou het maar bij een gebalde vuist. De tweede helft was niet al te best van Nederlandse kant, maar wat geeft dat? En nu op naar vrijdag, laat China maar komen! Gelukkig spelen ze dan om 00.00 uur, een iets betere tijd. Hup Holland Hup!

CG3apMFWwAAgUoH.jpg-largeSchieten…

CG3ZtJOWcAACToy.jpg-largeEn raak! 1-0 voor Nederland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s